SINGER-SONGWRITER BJÖRN VAN DER DOELEN (2)

ckv-speeddate

de kracht van muziek

Even kort wat vragen stellen over muziek maken loopt bij een rasverteller als Björn van der Doelen al gauw uit tot een lang gesprek. De voormalig profvoetballer (onder meer bij PSV en FC Twente) maakt inmiddels al jaren muziek en kan er eindeloos over vertellen. In deel 1 vroegen wij hem onder meer naar wat muziek voor hem betekent. In dit laatste deel vertelt hij over de kracht van muziek en beroepsdeformatie en deelt hij een mooie (levens)les.

Wat is in jouw ogen de superpower van muziek of kunst?

“De kracht om mensen samen te brengen en tot de kern te komen. Kijk bijvoorbeeld naar fotografie, muziek maken of verhalen vertellen. Mensen doen er vaak wat makkelijk over, ze zien het al gauw als bijzaak, niet als een echt vak. Maar aan het einde van de rit, bij begrafenissen, blijven drie dingen over: beelden, verhalen en muziek.”

Heb je wel eens last van beroepsdeformatie?

“Mijn voordeel is dat ik nooit word gehinderd door enige muzikale kennis. Van alle dingen die er mogelijk zijn in de muziek, weet ik maar een klein beetje. Het lijkt mij heel vermoeiend om ergens zoveel verstand van te hebben dat je meteen alles kunt overzien en doorgronden. Je moet zorgen dat je niet te veel weet, dat je als een kind verrast kunt blijven worden door dingen die je meemaakt.”

“Er zijn vaak zat mensen die alles maar niks vinden, of die lacherig doen over iets wat ik of anderen maken. Ik denk meestal: en jij dan? Waar kom jij dan mee?”
Iets dat je wilt meegeven, een goeie les om te delen?

“Veel mensen zijn bang om zich kwetsbaar op te stellen. Je hebt mensen die de spreekwoordelijke piste in stappen en mensen die er aan de zijkant iets van gaan zitten vinden. Zodra je de piste instapt heb je mij al voor je gewonnen. Ik wil maar zeggen: als je de behoefte voelt om iets te maken of te dansen of te zingen, laat je dan vooral niet afremmen door wat men ervan vindt. Durf gewoon op je bek te gaan. Iets niet goed kunnen is helemaal geen reden om het niet te doen.”