SINGER-SONGWRITER BJÖRN VAN DER DOELEN (1)

CKV-SPEEDDATE

“Er is niemand die de regels bepaalt, dat is het mooie van muziek,”

aldus Björn van der Doelen. Hij is naar eigen zeggen “geen goeie zanger,” maar hij heeft wél verhalen te vertellen en muziek maken vindt hij nou eenmaal leuk. De voormalig profvoetballer (onder meer bij PSV en FC Twente) bracht inmiddels al zes goed ontvangen platen uit. In dit eerste deel vragen wij hem onder meer naar de onzin van regeltjes, de zin van twisten over smaak en writer’s block.

Wat betekent muziek voor jou?

“Voor mij is muziek een hele mooie uitingsvorm. Dat geldt trouwens voor alle kunst: dat je er je creativiteit in kwijt kunt, je ziel erin kunt stoppen. Daarom is het ook belangrijk: al die vormen van jezelf kunnen uiten, daar helpen we uiteindelijk de hele maatschappij mee. Hoe meer mensen zich goed kunnen uiten, hoe beter af we met z’n allen zijn.”

Welk inzicht hielp jou verder met muziek maken?

“Het werkte heel bevrijdend toen ik doorkreeg dat ik letterlijk verhalen kon vertellen met muziek eronder. Dat ingewikkelde composities helemaal niet nodig zijn, of vaste volgordes van couplet, brug, refrein. Er zijn helemaal geen regels: wie bepaalt wat er op een plaat moet komen? Niemand.”

‘De grootste kunst is vaak ontstaan omdat een kunstenaar lak aan de regels had. Als er ergens geen echte regels moeten gelden, dan is het wel in de kunst.’
Heeft het zin te twisten over smaak?

Nee, maar het is wel interessant. Ik kan iets heel goed vinden maar dan hoeft het niet echt mijn ding te zijn. Het is ook onmogelijk dat alles wat goed is ook helemaal voor jou moet zijn. Het leuke aan goeie discussies over kunst is dat je iemand ervan probeert te overtuigen waarom iets voor jou waardevol is. Het is voor jou van betekenis, en dus wil je het delen.”

Ben je wel eens bang voor writer’s block? Of dat je niets meer te vertellen hebt?

“Elke keer als ik een plaat af heb. Toch komt er na een tijdje weer iets. Ik weet inmiddels ook dat je gewoon aan het werk moet. Voor mijn laatste plaat had ik een idee en een deadline, dus toen sprak ik met mezelf af elke dag twee liedjes te schrijven. Dat gaat dus gewoon, ook in een creatief proces. Als je aan de gang gaat, komt er wel iets.”