DANSER EN PERFORMER
IZAH HANKAMMER

CKV-SPEEDDATE

“We dansen omdat we mensen zijn.”

Voor danser en performer Izah Hankammer is bewegen zo logisch als ademhalen. De van oorsprong Filipijnse kwam na verschillende tussenstops in Europa – zoals Berlijn en Florence – uiteindelijk in Vlaanderen terecht. Haar werk weerspiegelt die uiteenlopende woonplekken en ervaringen: “Als kunstenaar is het voor mij belangrijk een open vizier te houden en te onthouden dat er niet één waarheid is, of één kant van een verhaal.”

Wat is jouw motivatie of drijvende kracht?

“Dansen is iets wat ik moet doen. Als ik een tijdje niet heb bewogen, voel ik dat er iets uit moet. Het is moeilijk onder woorden te brengen omdat het iets is dat je moet voelen. Ik haal zoveel plezier uit bewegen, creëren, out-of-the-box denken. Het is heel bijzonder om iets in je hoofd te hebben wat nog niet bestaat, het werkelijkheid te laten worden en dat dan met mensen te delen. Daar kan niets tegenop.”

Hankammer danst niet alleen op het theaterpodium, zoals met Action Zoo Humain en United Cowboys, maar ook in videoclips en films zoals If Yes, Okay, en in kunstperformances zoals Woman in E van de Ijslandse kunstenaar Ragnar Kjartansson.

‘Dansen is een noodzaak en een wens tegelijk. Iets wat er eerder niet was tot leven brengen, dat delen met andere mensen en die energie weer terugkrijgen. Dat is waar menselijke connectie plaatsvindt’

Hoe zou jij jezelf beschrijven als artiest?

“Ik ben danser én dansperformer. Het gaat om meer dan dansen, het gaat ook over je stem gebruiken, over je ideeën nadenken en creatief werken. In mijn werk leg ik altijd de nadruk op de veelheid aan mogelijkheden in onze lichamen. Al die botten, gewrichten en spieren die het mogelijk maken om te bewegen, die ons dingen laten doen. Ik denk dat ik het zou beschrijven als: de performer is een tempel van en voor eindeloze mogelijkheden.”

Wat is de kracht van dans?

“Je lichaam is het enige dat je overhoudt als je alle andere materiële dingen in de wereld wegstript. Daarom is het een krachtig gereedschap voor actie. Dans is actie en daarin schuilt een soort rebellie. Normaal hebben we bij alles wat we doen een doel. Bij dansen is er geen ander doel dan bewegen. Je bent in het moment, je beleeft plezier. De ervaring van ons lichaam is het doel. Daarom is het een beetje rebels. We dansen omdat we het willen, omdat we mens zijn.”

Wat is de onzichtbare superpower van dansers?

“Bij alles wat ik doe ben ik me bewust van m’n lichaam en wat het doet en kan. Ik denk dat dat een superpower van dansers is: we hebben ontzettend veel lichamelijk bewustzijn. Dansers zijn gewoon heel goed in voelen, en zonder woorden de energie van anderen aanvoelen. Misschien komt die skill wel voort uit het feit dat onze voorvaderen al dansten, lang voordat er taal bestond.”

Wat is het leukste aan jouw werk?

“De ervaring van het hele proces. Het is gewoon ontzettend leuk om te spelen, om plezier te hebben, om met andere mensen te werken, te onderzoeken, experimenteren. Als je met andere mensen samenwerkt, creëert en brainstormt, krijg je een kijkje in andere werelden. Die uitwisseling van ervaringen tussen mensen is heel mooi.

 

Foto’s: Kurt van der Elst, video: Head Under Water – Opaque