CKV-opdrachten vwo

Opdrachten voor ckv op het vwo

Ckv vwo opdrachten

Ckv-opdrachten waarmee vwo-leerlingen zelfstandig of in groepjes aan de slag kunnen: de gevarieerde opdrachten van Kunst uit het Vuistje zijn leuk en uitdagend voor de hele klas.

  • Praktische opdrachten
  • Alle disciplines komen aan bod
  • Alle dimensies worden behandeld

Ckv-opdrachten vwo 4 en vwo 5

Ckv-opdrachten van Kunst uit het Vuistje passen overal in jouw programma voor vwo 4 en vwo 5. Je kunt ze flexibel inzetten op elk moment van het jaar, of het vak ckv nu in één of twee jaar wordt gegeven op jouw school. Je vindt de praktijkopdrachten in de modules ‘Do it yourself’.

Ckv vw0 opdrachten

Met praktische ckv-opdrachten zorg je ervoor dat de lesstof beter blijft plakken. Doordat ze de handen uit de mouwen steken en zelf iets mogen creëren, onthouden je leerlingen de inhoud van je lessen langer en beter. De gevarieerde ckv-opdrachten laten leerlingen dieper in alle disciplines duiken en helpen ze verrassende verbanden te leggen binnen alle ckv-dimensies.

Soorten ckv-opdrachten

Ckv-opdrachten leggen de link tussen de theorie uit de lessen en de wijdere wereld buiten de klas. Kunst en cultuur zijn overal: door actief en praktisch te werken aan verschillende soorten ckv-opdrachten zien leerlingen dat ook met eigen ogen in hun omgeving. Zelfstandig of in kleinere groepjes, kort en krachtig of juist uitgebreid: de verschillende soorten ckv-opdrachten passen bij elk doel en elke situatie.

Ckv-opdrachten vwo: wat te verwachten?

De ckv-opdrachten vwo van Kunst uit het Vuistje verlopen volgens een vast traject dat leidt van inspiratie naar activatie. De praktische modules starten met inspiratie: leerlingen maken kennis met werk van hun creatieve voorgangers. Door tot de verbeelding sprekende voorstellingen of iconische kunstwerken te bekijken of beluisteren, raken ze geïnspireerd door de toonaangevende werkwijzen van bekende kunstenaars of makers.

Concrete vragen helpen leerlingen zich stap-voor-stap te verdiepen in de stof. Wat zien of horen ze nou eigenlijk? Wat valt ze op? Hoe pakken die kunstenaars dat aan? En natuurlijk vooral: wat zouden ze zelf willen maken? Na de korte inhoudelijke aanloop steken leerlingen zelf actief de handen uit de mouwen. En ook niet onbelangrijk: alle ckv-opdrachten sluiten af met reflectievragen waarmee leerlingen hun eigen werk en werkwijze onder de loep nemen en beoordelen.

De vwo ckv-opdrachten zijn geschikt voor alle leerlingen. Speciale skills zijn niet nodig en bijzondere vaardigheden zijn niet vereist. Je hoeft niet goed te kunnen dansen, schilderen of zingen om de ckv-opdrachten op een leuke en goede manier uit te voeren. Leerlingen beginnen aan elke opdracht met hun individuele achtergrond en ervaringen: de ckv-opdrachten starten ‘waar de leerling op dat moment is’, en benodigde ‘voorkennis’ is flexibel. Zo zijn de opdrachten leuk en toegankelijk voor iedere leerling op elk niveau.

De ckv-opdrachten zijn gevarieerd en beslaan allerlei verschillende media. Is er iets extra’s nodig om de opdracht uit te kunnen voeren? Dan zijn dat altijd simpele huis-, tuin- en keukenmaterialen, zoals pen en papier, dobbelstenen of de camera van een telefoon.

  • van inspiratie naar activatie
  • combinatie van theorie en praktijk
  • toegankelijk voor alle leerlingen

Ckv vwo opdrachten gratis proberen

Ckv-opdrachten voor vwo zijn er in verschillende lesduur en in allerlei maten en vormen. Ze zijn er voor alle ckv-disciplines en dimensies. In de Kunst uit het Vuistje-methode zijn de praktische opdrachten te vinden in de Do-it-yourself-modules.

In ‘Do it yourself: beeld op muziek’ leren ze zelf geluid en muziek om te zetten in beeld. Stap voor stap worden leerlingen meegenomen in de kunst van beeldend denken op basis van geluid. Ze maken impulstekeningen, analyseren muziekstukken en creëren uiteindelijk een eigen filmpje op muziek.

In ‘Do it yourself: da’s toch niet normaal!’ bestuderen leerlingen met een ckv-opdracht de dimensie herkenning en vervreemding. Eerst maken ze kennis met het werk van de kunstenaars Ursus Wehrli en Harmen de Hoop. Daarna kiezen ze met welke kunstenaar ze verder aan de slag willen en gaan ze zelf een situatie vervreemden. Gaan ze herkenbare situaties op een vreemde manier ‘opruimen’ of kiezen ze voor vervreemdende interventies in de openbare ruimte?