CKV-opdrachten vmbo

Opdrachten voor ckv op het vmbo

Ckv vmbo opdrachten

Ckv-opdrachten waarmee vmbo-leerlingen zelfstandig of in groepjes aan de slag kunnen: de verrassende opdrachten van Kunst uit het Vuistje bieden uitkomst. Leuk en toegankelijk voor de doeners en de denkers in de klas.

  • Praktijkopdrachten
  • Voor alle disciplines
  • In verschillende media

Ckv-opdrachten vmbo b/k

Met leuke ckv-opdrachten blijft lesstof beter plakken. De Meesterwerken-methode heeft praktische opdrachten voor alle ckv-disciplines. De modules ‘Het betere werk’ zijn speciaal ontwikkeld voor leerlingen vmbo b/k. Van ‘Beethoven in beeld’ tot ‘Storyboard met een twist’: alle ckv-opdrachten hebben heldere instructies en duidelijke tussenstappen.

Ckv-opdrachten vmbo

Lessen die het onthouden waard zijn: de leuke ckv-opdrachten in de modules ‘Aan de slag met’ zetten leerlingen actief aan het denken én aan het doen. Alle ckv-disciplines komen aan bod in de methode voor het vmbo: van ‘Maak je eigen cliffhanger’ in film, tot ‘Hulde aan je huisdier’ in vormgeving.

Soorten ckv-opdrachten

Ckv-opdrachten verbinden de theorie uit de lessen met de echte wereld buiten de klas. Door actief aan de slag te gaan met verschillende soorten ckv-opdrachten merken leerlingen dat kunst en cultuur overal om hen heen is. Alleen of met een groepje, zelfstandig of klassikaal, even kort of juist uitgebreid: er zijn passende soorten ckv-opdrachten voor elk doel en elke situatie.

Ckv-opdrachten vmbo: wat kun je verwachten?

Ckv-opdrachten van Kunst uit het Vuistje starten met verwondering. Eerst maken leerlingen kennis met verrassende werken of toonaangevende werkprocessen van bekende kunstenaars of makers. Met sprekend beeldmateriaal en gerichte vragen raken leerlingen geïnspireerd door deze creatieve voorgangers. Wat valt ze op aan deze voorbeelden? Wat spreekt hen aan? En hoe zouden ze dit zelf kunnen aanpakken? Na dit korte inhoudelijke aanloopje gaan de leerlingen zelf actief aan de slag. Ook niet onbelangrijk: alle ckv-opdrachten sluiten af met reflectievragen waarmee leerlingen terugkijken op hun eigen proces en resultaat.

Er zijn opdrachten voor alle ckv-disciplines, en leerlingen kunnen er zelfstandig, met z’n tweeën of in kleine groepjes mee vooruit. De heldere instructies en overzichtelijke tussenstappen begeleiden leerlingen stap voor stap door de praktijkopdracht.

De ckv-opdrachten volgen allemaal hetzelfde pad van inspiratie naar activatie. Toch zijn ze afwisselend en maken ze gebruik van verschillende media. Wanneer er materialen nodig zijn, gaat het altijd om eenvoudige, alledaagse materialen, zoals pen en papier, dobbelstenen of de camera van een telefoon.

Alle ckv-opdrachten zijn geschikt voor iedereen. Eerder opgedane skills en vaardigheden spelen geen rol. Je hoeft dus niet goed te kunnen tekenen of zingen, en jarenlange dans- of theaterervaring is niet vereist. Daarbij komt: leerlingen kunnen instappen met hun eigen, individuele ervaringen. Of ze nu elke week een theatervoorstelling bezoeken of nog nooit een podium van dichtbij hebben gezien: de benodigde ‘voorkennis’ is flexibel. Zo blijven de opdrachten leuk en toegankelijk voor iedere leerling op elk niveau.

  • met inhoudelijk/theoretische aanloop
  • verschillende werkwijzen en media
  • toegankelijk voor alle leerlingen

Ckv vmbo opdrachten gratis proberen

Ckv-opdrachten voor vmbo zijn er in allerlei soorten en maten. In de vmbo-methode zijn de praktijkopdrachten ondergebracht in de modules ‘Aan de slag met’. In de Meesterwerken-methode, speciaal ontwikkeld voor leerlingen vmbo basis/kader, vind je leuke, passende opdrachten in de modules ‘Het betere werk’.

In ‘Aan de slag met dans’ (ckv-methode vmbo) maken leerlingen zelf een toevallige dans. Maar dat doen ze niet zomaar. Ze kruipen in de huid van choreograaf Merce Cunningham en laten zich inspireren door zijn toevalsmethode. Een dobbelsteen bepaalt bijvoorbeeld het aantal dansers, de bewegingen en hun richting en het aantal herhalingen. Leuk om in kleinere groepjes te doen, of met de hele klas.

In ‘Het betere werk: Romeo en Julia’ (Meesterwerken) kunnen leerlingen zelf hun ckv-opdracht kiezen. Bouwen ze een decor voor Shakespeare’s beroemde toneelstuk, of kruipen ze in de rol van Romeo of Julia? Eerst bekijken ze het Globetheater en beroemde opvoeringen van het stuk, daarna gaan ze zelf of in kleine groepjes praktisch aan het werk.