Ckv-lessen

Ckv-lessen voor vmbo, havo en vwo

Leuke ckv-lessen

Ckv-lessen van Kunst uit het Vuistje zijn afwisselend, uitdagend en geschikt voor alle niveaus en leerwegen.

 • Voor alle eindtermen en domeinen
 • Dicht bij de beleving van leerlingen
 • Individueel of klassikaal te behandelen

Ckv-lessen vmbo b/k

Ckv-lessen voor vmbo basis/kader zijn toegankelijk en staan dicht bij de (beroeps)perspectieven van leerlingen. De lessen in de Meesterwerken-methode nemen leerlingen stap voor stap bij de hand, van eerste kennismaking tot actieve praktijkopdrachten en reflectie.

Ckv-lessen vmbo

Ckv-lessen voor vmbo zijn laagdrempelig en uitnodigend. Het lesmateriaal opent de ogen door leerlingen zelf te laten kijken naar bekende en minder bekende kunst en cultuur. De lessen in de methode behandelen alle ckv-disciplines niet alleen inhoudelijk theoretisch maar ook in leuke praktijkopdrachten.

Ckv-lessen havo-vwo

Ckv-lessen voor havo en vwo zijn afwisselend en uitdagend. De lesstof gaat op een overzichtelijke manier inhoudelijk de diepte in maar blijft met leuke en herkenbare invalshoeken dicht bij de beleving van de leerlingen. In de lessen komen alle disciplines en dimensies aan bod, en is veel ruimte voor het ckv-onderzoek en analyses.

Ckv-lessen: wat kun je verwachten?

Een ckv-les is het leukst en het meest effectief wanneer leerlingen zich aangespoord voelen zelf kunst en cultuur te ervaren. Met de afwisselende ckv-lessen van Kunst uit het Vuistje leren leerlingen met eigen ogen kijken. De nadruk ligt niet op wát ze moeten zien, maar juist op hóe ze zelf meer kunnen zien en beleven.

De lessen van Kunst uit het Vuistje beslaan alle eindtermen (vmbo) en domeinen (havo-vwo). Van verkennen tot reflecteren en alles daartussenin: de ckv-lessen volgen een logische opbouw waarin alles aan bod komt. Om het helemaal af te maken worden de inhoudelijke lessen aangevuld met begeleidende modules voor ckv-onderzoek, analyses en verslaglegging van culturele activiteiten.

Ckv-lessen om goed mee van start te gaan:

 • Blikopeners (havo-vwo)
 • Jouw kijk op (vmbo)
 • Het Meesterwerk (vmbo b/k)

Deze ckv-lessen maken leerlingen wegwijs in een ckv-discipline. Met leuke, toegankelijke vragen graven leerlingen in hun eigen ervaringen tot nu toe en kijken ze vooruit naar nieuwe perspectieven.

Ckv-lessen om dieper in een onderwerp te duiken en verbanden te leggen:

 • De theorie van… (havo-vwo)
 • De kunst van…. (vmbo)
 • De meester, Het grotere plaatje (vmbo b/k)

Deze ckv-lessen zijn ideaal voor de verdieping en verbreding. Met verrassende en aansprekende voorbeelden en invalshoeken gaan leerlingen dieper in op allerlei disciplines, ckv-begrippen en kunst- en cultuurstromingen.

Ckv-lessen om praktisch mee aan de slag te gaan:

 • Do-it-yourself (havo-vwo)
 • Aan de slag (vmbo)
 • Het betere werk (vmbo b/k)

Met deze ckv-lessen nemen leerlingen eerst een kleine inhoudelijke aanloop waarna ze zelf actief gaan bedenken, maken of creëren. Het lesmateriaal neemt ze stap voor stap mee in het proces met leuke opdrachten en heldere instructies.

Digitale ckv-lessen

De ckv-lessen van Kunst uit het Vuistje zijn onderdeel van een complete digitale ckv-methode. De handige online lesomgeving maakt het mogelijk om geluid en bewegend beeld direct te integreren in de lessen.

Het vak ckv beslaat natuurlijk meer dan ‘stille’ beeldende kunst. De disciplines muziek, film, dans en theater komen allemaal beter tot hun recht wanneer leerlingen meteen in de les naar de bewegende beelden of muziek kunnen kijken en luisteren. En dan hebben we het nog niet gehad over populaire kunst- en cultuurvormen zoals nieuwe media, videoclips, en digitale kunst.